LOGIN SKILLS ACADEMY

  • Home
  • Hoe kun je als startende ondernemer een lening afsluiten?

Hoe kun je als startende ondernemer een lening afsluiten?

Onderstaand het antwoord op de vraag Hoe kun je als startende ondernemer een lening afsluiten?

Als startende ondernemer zijn er verschillende manieren om geld te lenen. Hier zijn enkele opties:

Bankleningen:

Zakelijke lening: Veel banken bieden specifieke leningen aan voor startende ondernemers. Hiervoor moet je meestal een goed onderbouwd businessplan en financiële prognoses indienen.

Microkrediet: Voor kleinere leningen kan een microkrediet een goede optie zijn. Dit zijn leningen tot ongeveer €50.000 die speciaal bedoeld zijn voor startende ondernemers.

Crowdfunding:

Via platforms zoals Kickstarter, Indiegogo of Nederlandse platforms zoals Geldvoorelkaar en Symbid, kun je geld ophalen door je project of bedrijfsidee te presenteren aan een groot publiek. Investeerders kunnen kleine of grote bedragen investeren in ruil voor een beloning, aandelen of rente.

Overheidsregelingen en subsidies:

Er zijn diverse overheidsregelingen en subsidies beschikbaar voor startende ondernemers. Bijvoorbeeld de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB), waarbij de overheid voor een deel garant staat voor de lening.

Andere subsidies kunnen beschikbaar zijn afhankelijk van je sector, locatie en specifieke bedrijfsactiviteiten.

Investeerders:

Business angels: Dit zijn particuliere investeerders die vaak niet alleen geld, maar ook kennis, ervaring en een netwerk inbrengen.

Venture capitalists: Dit zijn professionele investeringsmaatschappijen die investeren in snelgroeiende bedrijven met hoog potentieel. Dit gaat vaak om grotere bedragen en ze zullen een aandeel in je bedrijf willen.

Familie en vrienden:

Een veelgebruikte methode is het lenen van geld van familie en vrienden. Zorg wel voor duidelijke afspraken en leg deze juridisch vast om eventuele conflicten te voorkomen.

Leasing en factoring:

Leasing: In plaats van kapitaal te lenen om apparatuur of voertuigen te kopen, kun je ervoor kiezen om deze te leasen. Dit spreidt de kosten over een langere periode.

Factoring: Dit is een financieringsmethode waarbij je facturen verkoopt aan een factoringbedrijf. Zij betalen direct een groot deel van de factuurwaarde, zodat je niet hoeft te wachten op de betalingstermijn van je klanten.

Online leningen en alternatieve financiers:

Er zijn diverse online platforms die leningen aanbieden aan startende ondernemers. Deze platforms bieden vaak snellere goedkeuring en minder strikte eisen dan traditionele banken.

Het is belangrijk om alle opties zorgvuldig te overwegen en de voorwaarden goed door te nemen voordat je een lening afsluit. Het kan ook nuttig zijn om advies in te winnen bij een financieel adviseur of bedrijfsadviseur.

Realiseer je dat wanneer je geld gaat lenen er (bijna) altijd een terugbetaalverplichting ontstaat. Wanneer je omzetgroei tegen zit kan er grote financiële druk ontstaan. Dat gaat gepaard met stress.
Het in zee gaan met externe investeerders betekent vaak dat je een deel van je zelfstandigheid kwijt raakt. Je moet verantwoording afleggen. Wil je dat?

Het is het mooiste om te kunnen starten met eigen geld en te groeien / investeren met geld dat is verdiend. Wanneer blijkt dat je formule werkt en er een vaste inkomstenstroom is kun je overwegen om de groei te versnellen met extern geleend geld.

Tot zover het antwoord op de vraag Hoe kun je als startende ondernemer een lening afsluiten? Ik hoop dat dit je verder kan helpen in je verdere businessontwikkeling.

Ben jij als (startende) MKB ondernemers op zoek naar een geschikte businesscoach? Wellicht kan ik je verder helpen in je verdere business ontwikkeling. Maak een vrijblijvende online kennismakingsafspraak. Ik zie er naar uit om nader kennis te maken en de mogelijkheden te bespreken. Plan hier een ONLINE KENNISMAKING.

Mark Bieckmann MM – Businesscoach

leave a comment