LOGIN SKILLS ACADEMY

  • Home
  • Hoe zorg je voor een (financieel) vangnet als startende ondernemer?

Hoe zorg je voor een (financieel) vangnet als startende ondernemer?

Onderstaand het antwoord op de vraag Hoe zorg je voor een (financieel) vangnet als startende ondernemer?

Om als startende ondernemer voor een financieel vangnet te zorgen, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om je financiële risico’s te minimaliseren en een buffer op te bouwen voor onvoorziene omstandigheden. Hier zijn enkele belangrijke maatregelen:

Opstellen van een Financieel Plan

Budgetteren: Maak een gedetailleerd budget waarin je al je verwachte inkomsten en uitgaven opneemt. Dit helpt je om inzicht te krijgen in je financiële situatie en voorkomt verrassingen.

Cashflowprognose: Stel een cashflowprognose op om te voorspellen wanneer je geld binnenkomt en wanneer je uitgaven hebt. Dit helpt je om liquiditeitsproblemen te voorkomen. Je kan hiervoor onze template ‘Liquiditeitsprognose’ gebruiken .

Reserves en Buffer

Persoonlijke Reserves: Zorg ervoor dat je een persoonlijke financiële buffer hebt. Dit betekent dat je voldoende spaargeld hebt om in je persoonlijke levensonderhoud te voorzien voor ten minste zes maanden zonder inkomen.

Zakelijke Reserves: Bouw een noodfonds op binnen je bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld een bedrag zijn dat voldoende is om de operationele kosten voor drie tot zes maanden te dekken.

Verzekeringen

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering: Beschermt je tegen claims van derden voor schade of letsel veroorzaakt door je bedrijf.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering: Zorgt voor een inkomen als je door ziekte of een ongeval niet kunt werken.

Overige Verzekeringen: Overweeg aanvullende verzekeringen zoals een rechtsbijstandsverzekering, inventaris- en goederenverzekering, en cyberverzekering.

Diversificatie van Inkomsten

Meerdere Inkomstbronnen: Probeer verschillende inkomstenbronnen te creëren, zodat je niet afhankelijk bent van één enkele klant of productlijn. Dit kan helpen om risico’s te spreiden.

Toegang tot Krediet en Financiering

Kredietlijnen en Leningen: Zorg voor toegang tot kredietlijnen of zakelijke leningen die je kunt gebruiken in tijden van nood. Bespreek met je bank de mogelijkheden en voorwaarden.

Crowdfunding en Investeerders: Overweeg alternatieve financieringsbronnen zoals crowdfunding of externe investeerders. Bekijk wel goed de voorwaarden en terugbetalingsverplichtingen.

Kostenbeheersing

Lean Start-Up: Begin met een ‘lean’ aanpak waarbij je kosten laag houdt door minimalistische bedrijfsvoering en pas uitbreidt als de inkomsten groeien.

Huur en Lease: Overweeg om apparatuur en kantoorruimte te huren of te leasen in plaats van te kopen, om initiële uitgaven te minimaliseren.

Netwerken en Ondersteuning

Netwerk en Mentoren: Bouw een netwerk van andere ondernemers en mentoren die je kunnen adviseren en ondersteunen. Dit kan waardevolle inzichten en hulp bieden in moeilijke tijden.

Overheidssubsidies en Steun: Onderzoek welke subsidies, belastingvoordelen en andere vormen van ondersteuning beschikbaar zijn voor startende ondernemers in jouw regio.

Continu Evalueren en Aanpassen

Regelmatige Evaluatie: Evalueer regelmatig je financiële situatie en pas je plannen aan op basis van de actuele omstandigheden en vooruitzichten.

Flexibiliteit: Wees bereid om flexibel te zijn en je bedrijfsmodel aan te passen als de marktomstandigheden veranderen.

Door deze stappen te volgen, kun je een robuust financieel vangnet creëren dat je helpt om je bedrijf te beschermen tegen onverwachte financiële tegenslagen en om duurzaam te groeien.

Tot zover het antwoord op de vraag Hoe zorg je voor een (financieel) vangnet als startende ondernemer? Ik hoop dat dit je verder kan helpen in je verdere businessontwikkeling.

Ben jij als (startende) MKB ondernemers op zoek naar een geschikte businesscoach? Wellicht kan ik je verder helpen in je verdere business ontwikkeling. Maak een vrijblijvende online kennismakingsafspraak. Ik zie er naar uit om nader kennis te maken en de mogelijkheden te bespreken. Plan hier een ONLINE KENNISMAKING.

Mark Bieckmann MM – Businesscoach

leave a comment