LOGIN SKILLS ACADEMY

  • Home
  • Waarop letten bij werven en aannemen van personeel?

Waarop letten bij werven en aannemen van personeel?

Onderstaand het antwoord op de vraag Waarop letten bij werven en aannemen van personeel?

Bij het aannemen van personeel zijn er verschillende factoren en stappen om in overweging te nemen om ervoor te zorgen dat je de juiste kandidaat selecteert. Hier zijn enkele belangrijke aspecten waarop je moet letten:

Formuleer de Functievereisten

Functieomschrijving: Zorg voor een duidelijke en gedetailleerde functieomschrijving. Dit omvat verantwoordelijkheden, vereiste vaardigheden, ervaring en opleidingsniveau.

Vaardigheden en Competenties: Identificeer de technische en zachte vaardigheden die essentieel zijn voor de rol.

Selectieproces Opzetten

Wervingsstrategie: Bepaal waar en hoe je de vacature zult adverteren (bijv. jobboards, sociale media, via een wervingsbureau).

Screening: Ontwikkel een proces om cv’s en sollicitatiebrieven te screenen. Gebruik checklists om consistentie te waarborgen.

Sollicitatiegesprekken

Gespreksstructuur: Plan gestructureerde interviews met een vaste vragenlijst om objectiviteit te waarborgen.

Competentie gebaseerde Vragen: Stel vragen die gericht zijn op het beoordelen van de kandidaat’s vaardigheden en ervaring. Vraag bijvoorbeeld naar concrete voorbeelden van eerdere prestaties.

Culturele Fit: Beoordeel of de kandidaat past binnen de bedrijfscultuur en waarden.

Doe de sollicitatiegesprekken altijd met 2 personen samen. Je ziet samen veel meer.

Referenties en Achtergrondchecks

Referentiechecks: Neem contact op met vorige werkgevers of referenten om meer inzicht te krijgen in de werkethiek en prestaties van de kandidaat.

Achtergrondchecks: Controleer of er geen rode vlaggen zijn in de geschiedenis van de kandidaat (bijv. strafblad, kredietwaardigheid, diploma’s).

Evaluatie en Besluitvorming

Beoordelingscriteria: Gebruik een beoordelingsformulier of scoresysteem om kandidaten objectief te evalueren op basis van vooraf vastgestelde criteria.

Feedbacksessies: Bespreek de bevindingen met het wervingsteam om tot een gezamenlijke beslissing te komen.

Aanbieding en Onderhandelingen

Salaris en Voorwaarden: Bied een concurrerend salaris en arbeidsvoorwaarden pakket aan. Wees bereid om te onderhandelen indien nodig.

Contract en Arbeidsvoorwaarden: Zorg voor een duidelijk en volledig arbeidscontract waarin alle voorwaarden en verwachtingen zijn vastgelegd. Vergeet ook het concurrentie- en relatiebeding niet op te nemen in deze overeenkomst.

Onboarding

Inwerkprogramma: Ontwikkel een gedetailleerd onboardingprogramma om de nieuwe werknemer snel op de hoogte te brengen van zijn/haar verantwoordelijkheden en de bedrijfscultuur.

Training en Ontwikkeling: Bied trainingen en ontwikkelingsmogelijkheden aan om de vaardigheden van de nieuwe werknemer te vergroten.

Aanvullende Tips:

Diversiteit: Streef naar een divers wervingsproces om een breed scala aan talenten aan te trekken.

Employer Branding: Zorg dat je bedrijf aantrekkelijk is voor potentiële kandidaten door een positieve en professionele online en offline uitstraling te hebben.

Juridische Naleving: Zorg ervoor dat je wervingsproces voldoet aan alle relevante arbeidswetten en regelgeving.

Overweeg om een separate Personeels BV op te richten en in die BV de mensen in dienst te laten nemen. Het financiële risico van het hebben van personeel zit dan in deze BV. Zet een STAK boven deze BV om de persoonlijke aansprakelijkheid als aandeelhouder af te schermen. Een notaris kan je dit allemaal uitleggen.

Tevens adviseer ik om bij het hebben van personeel een verzuimverzekering afb te sluiten. Zeker wanneer je een kleine zelfstandige ondernemer bent. Deze verzekering vergoed de personeelskosten wanneer een werknemer tijdelijk of permanent niet kan werken door ziekte of een ongeval.

Door aandacht te besteden aan deze aspecten, kun je de kans vergroten dat je de juiste persoon voor de functie vindt en succesvol aan werving doet.

Tot zover het antwoord op de vraag Waarop letten bij werven en aannemen van personeel? Ik hoop dat dit je verder kan helpen in je verdere businessontwikkeling.

Ben jij als (startende) MKB ondernemers op zoek naar een geschikte businesscoach? Wellicht kan ik je verder helpen in je verdere business ontwikkeling. Maak een vrijblijvende online kennismakingsafspraak. Ik zie er naar uit om nader kennis te maken en de mogelijkheden te bespreken. Plan hier een ONLINE KENNISMAKING.

Mark Bieckmann MM – Businesscoach

 

leave a comment